Foto Marc Bolsius

Groepsbezoek

Rondleidingen & Lezingen

Met een groep naar het museum? Wij verwelkomen graag kleine of grote gezelschappen. Bekijk hieronder ons aanbod van onze wisselende en vaste rondleidingen en lezingen.

Wisselende rondleidingen & lezingen

In Het Noordbrabants Museum zijn altijd vernieuwende presentaties en tentoonstellingen te zien voor een breed publiek. Bij onze wisselende tentoonstellingen kun je een lezing of een rondleiding boeken.
Op dit moment zijn te zien:

Praktische info: rondleidingen

Groepsgrootte max. 15 personen per rondleider
Duur 50 min.
Talen NL / EN / DE / FR
Tijdstip di t/m zo tussen 11.15 en 15.30 uur
Reserveren 2 weken vooraf
Kosten per rondleiding € 65
Reserveer rondleiding

Praktische info: lezingen

Groepsgrootte min. 30 - max. 50 personen
Duur 45 min. + 15 min. voor evt. vragen
Talen NL / DE / EN / FR
Tijdstip di t/m zo tussen 11.15 en 15.30 uur
Reserveren 2 weken vooraf
Kosten per persoon € 10,50

Vaste rondleidingen

Maak kennis met de vaste museumcollectie. Onze museumdocenten geven op een toegankelijke wijze uitleg over de kunstenaars en kunststromingen.

Het Verhaal van Brabant

Het Verhaal Van Brabant Het Noordbrabants Museum Foto Joep JacobsJe ontdekt de belangrijke momenten uit de geschiedenis van de provincie. De rondleiding start in het middeleeuwse hertogdom Brabant. Via de 15e eeuwse Jheronimus Bosch ga je naar de 16e en 17e eeuw, waar de strijd tussen katholiek en protestant, Spanje en Oranje, Brabant in zijn greep houdt. In de 19e eeuw is er de voorzichtige vooruitgang, maar ook Vincent van Gogh, die juist het Brabantse boerenleven toont. In de 20e eeuw maak je kennis met Brabantse industrieën en bedrijven. En tot slot daagt de 'toekomstarena' je uit het verhaal van de toekomst van Brabant aan te vullen.

Reserveer

Van Gogh in Het Noordbrabants Museum

Van Gogh Paviljoen Het Noordbrabants Museum Foto Joep JacobsVincent van Gogh (1853-1890) werd geboren en groeide op in Noord-Brabant en hij ontwikkelde zich er als kunstenaar. Het Noordbrabants Museum is de enige plek in Brabant waar je zijn schilderijen kunt zien. Tijdens de rondleiding maak je kennis met het leven van Van Gogh en het werk dat hij maakte toen hij in Brabant woonde. De rondleider neemt je ook mee langs het werk van Vincents vroegste leermeester, langs werk van kunstenaars die geïnspireerd zijn door Van Gogh en natuurlijk ook langs de werken van de meester zelf.

Reserveer

Kunst & Design

Hedendaagse Kunst En Design Het Noordbrabants Museum Foto Joep JacobsDe rondleiding Kunst & design start met het verhaal van Jan Sluijters, een van de pioniers op het gebied van de moderne kunst. Na deze ontmoeting, vinden er nog meer ontmoetingen met moderne- en hedendaagse kunstenaars en ontwerpers plaats. Duidelijk wordt welke ontwikkeling de kunst heeft door gemaakt en wat er allemaal mogelijk is op het gebied van kunst en design. De rondleiding eindigt in de Tuingalerij, waar jonge, veelbelovende Brabantse kunstenaars hun werk tentoonstellen.

Reserveer

Oude meesters, nieuwe meesters

oude meesters nieuwe meesters De rondleiding begint met de oude meesters. Allereerst het verhaal van grote meester Pieter Breugel en de werkwijze in zijn atelier. Hierna maak je kennis met het werk van verschillende Barok kunstenaars waaronder Thomas Willeboirts Bosschaert en Theodoor van Thulden. De route volgt verder via de schildersfamilie Knip en het werk van de moderne meester Jan Sluijters. Ook de kunstenaars Jacques Frenken, Leon Adriaans en JCJ Vanderheyden komen aan bod. De rondleiding eindigt bij de Tilburgse school. Met onder meer het werk van nieuwe meester Marc Mulders.

Reserveer

Oude meesters

Blue And Yellow Saloon Het Noordbrabants Museum Photo Joep JacobsTijdens een wandeling door de prachtig gerestaureerde Paleiszalen gaat de rondleider uitgebreid in op het werk van de schildersfamilie Breugel. Werken van onder meer Thomas Willeboirts Bosschaert, Jacob Jordaens  en Theodoor van Thulden vertellen het verhaal van de barok.  De rondleiding eindigt in de salons. Hier wordt onder andere een  bloemstilleven van Jan Olis bekeken, maar ook de stillevens van de gebroeders van Spaendonck komen aan bod.

Reserveer

NB: Rondleidingen in Het Noordbrabants Museum mogen uitsluitend door rondleiders van het museum worden gegeven.

 

Gratis

Zondagmiddagrondleiding

Bij tentoonstelling Jan Fabre
Iedere zondag om 14 uur (t/m 18 sep)