Navolger Jheronimus Bosch, Middenpaneel Tuin der Lusten, Ca. 1530-60, Privecollectie (foto Joep Jacobs)

Boschjaar 2016

Jheronimus Bosch in Het Noordbrabants Museum

Ter ere van zijn 500ste sterfjaar staat 2016 in het teken van Jheronimus Bosch. De tentoonstelling 'Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie' in Het Noordbrabants Museum vormde reeds het hoogtepunt van dit nationaal evenementenjaar. Deze succesvolle tentoonstelling vond plaats van 13 februari t/m 8 mei.

Bosch blijft zichtbaar

Maar er is meer! Het Noordbrabants Museum staat gedurende het Boschjaar 2016 uitgebreid stil bij de inspirerende nalatenschap van Jheronimus Bosch. Zijn invloed zie je onder meer in de deze expositie:

 

Jan Fabre: Tribute to Hieronymus Bosch in Congo

uitsnede postvogels11 jun t/m 18 sep 2016 | De Belgische kunstenaar Jan Fabre (Antwerpen, 1958) exposeert een serie monumentale mozaïekpanelen (2011-2013) waarin hij de wonderlijke en monsterlijke verbeelding van Bosch koppelt aan het koloniale verleden van Belgisch-Congo. Ook creëert Fabre met sierlijke vogelsculpturen een moderne interpretatie van de Tuin der Lusten in de Tuingalerij van het museum. Deze tentoonstelling is onderdeel van de Bosch Grand Tour. Meer over deze tentoonstelling >>

Van Eyck, Brueghel, Jordaens - Meesterwerken uit Roemenië

uitsnede Man met de blauwe kaproen18 jun t/m 9 okt 2016 | Vijftig topstukken afkomstig van het Brukenthal Museum in Sibiu, Roemenië. Vlaamse primitieven, maar ook Zuid-Nederlandse en Hollandse meesters uit de tijd voor en na Jheronimus Bosch. Tot de selectie behoren bijzondere bruiklenen van Jan van Eyck, Hans Memling, Jacob Jordaens, David Teniers, Leonaert Bramer en Pieter Brueghel de Jonge. Deze tentoonstelling is onderdeel van de Bosch Grand Tour. Meer over deze tentoonstelling >>

Tuin der Lusten van navolger

Uitsnede JJ_Navolger Bosch , Middenpaneel TdLHet hele Boschjaar is nog een vroege kopie van het middenpaneel van de Tuin der Lusten te zien. Geschilderd door een navolger van Bosch. Het was eerder te zien als onderdeel van de grote Jheronimus Bosch-tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum. De Tuin der Lusten werd reeds in de 16e eeuw hoog gewaardeerd en verschillende keren gekopieerd. De langdurige bruikleen is te zien in het Jheronimus Boschpaviljoen in Het Verhaal van Brabant.

Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500

Ook het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500 wordt nog het hele jaar gevierd. Bezoekers aan de stad 's-Hertogenbosch worden onthaald op een culturele manifestatie. Voor iedereen die belangstelling heeft voor Jheronimus Bosch, zijn wereld en zijn werk.

De stad staat volledig in het teken van de middeleeuwse kunstenaar met feestelijke evenementen. Bijzondere muziek-, dans- theater- en circusproducties, tentoonstellingen, belevingsroutes en festivals.

 

Record aantal bezoekers voor Jheronimus

In totaal bezochten 421.700 mensen de tentoonstelling 'Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie'. Een record voor Het Noordbrabants Museum. Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar 'zijn' 's-Hertogenbosch, de stad waar de schilderijen en tekeningen ruim 500 jaar geleden werden vervaardigd.

Het was fantastisch om te zien dat Jheronimus Bosch, de meest intrigerende laatmiddeleeuwse kunstenaar van de Nederlanden, nog steeds door zo'n groot en wereldwijd publiek wordt bewonderd. En dat de fans van Bosch letterlijk van heinde en verre naar 'zijn' Den Bosch toekwamen. Bedankt iedereen!

Bekijk programmering

Bekijk ook:

Van Eyck, Brueghel, Jordaens

Meesterwerken uit Roemenië
t/m 9 okt 2016

Verwacht

Het Verhaal van Brabant

Vincent van Gogh en Jheronimus Bosch