Foto Joep Jacobs

Het Verhaal van Brabant

Een belevenis voor iedereen

Het Verhaal van Brabant presenteert de geschiedenis, cultuur en kunst van Brabant. Je wandelt door de hoogte- en dieptepunten van Brabant aan de hand van kunst en voorwerpen, ondersteund door multimedia.

Het Verhaal van Brabant in een notendop

Zes tijdzones en twee paviljoens

Het Verhaal van Brabant verbindt verleden, heden en toekomst en maakt van Het Noordbrabants Museum de enige plek in Nederland waar bezoekers op deze schaal belangrijke momenten uit de geschiedenis van Brabant ontdekken. Er is voor iedereen, jong en oud, Brabander en niet-Brabander wat te zien, te beluisteren en ook zelf te doen. Het Verhaal van Brabant is opgebouwd uit zes tijdzones en daarnaast twee paviljoens die inzoomen op het leven en werk van de twee meester schilders van Brabantse afkomst: Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh.

Van Gogh's verlangen naar Brabant

Het Noordbrabants Museum herbergt als enige museumlocatie in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh (1853-1890). Zij vertellen in hte Vincent van Gogh paviljoen het verhaal van de Brabantse oorsprong van de kunstenaar en zijn grote fascinatie voor het boerenleven.

Welkom thuis Jheronimus Bosch

De werken van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) zijn zo beroemd dat ze te zien zijn in de meest prestigieuze musea over de hele wereld. Het Jheronimus Boschpaviljoen toont werken van navolgers van Bosch. Tijdens het Boschjaar is een bijzondere vroege kopie van het middenpaneel van de Tuin der Lusten te zien, geschilderd door een navolger van Bosch. Het schilderij is particulier bezit en was eerder onderdeel van de succesvolle tentoonstelling 'Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie'. De Tuin der Lusten werd reeds in de 16de eeuw hoog gewaardeerd en verschillende keren gekopieerd.

Bekijk ook:

Van Eyck, Brueghel, Jordaens

Meesterwerken uit Roemenië
t/m 9 okt 2016

Boschjaar 2016

Meer Bosch in Het Noordbrabants Museum