Jan van Eyck, Man met de blauwe kaproen, ca. 1430, Muzeul National Brukenthal

Van Eyck, Brueghel, Jordaens

Meesterwerken uit Roemenië

18 jun t/m 9 okt 2016

Tijdens de zomer en het vroege najaar van 2016 wordt in Het Noordbrabants Museum een vijftigtal schilderijen van oude meesters getoond, afkomstig uit het Brukenthal Museum in het Roemeense Sibiu. De collectie van het Brukenthal Museum is aangelegd door Baron Samuel von Brukenthal (1721-1803), een gepassioneerde en goed geïnformeerde kunstverzamelaar. Zijn collectie bevat vele meesterwerken uit diverse Europese schilderscholen.

Vlaamse en Hollandse meesters

De tentoonstelling toont Vlaamse en Hollandse meesters uit de tijd voor en na Jheronimus Bosch, en vertelt over hun invloed op schilders uit ander Europese landen. U ziet werken van onder meer Jan van Eyck, Hans Memling, Marinus van Reymerswaele, Jacob Jordaens, David Teniers, Jan van Goyen, Leonaert Bramer en Pieter Brueghel de Jonge. Samen met Bosch brachten zij de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau. Omdat de werken zich al meer dan 200 jaar in Sibiu bevinden, zijn de meeste niet eerder in het buitenland te zien geweest en zeker niet in Nederland.

Schilderijen die je anders niet zo snel in het echt te zien zou krijgen
Museumtijdschrift- juni 2016

Een preview

  • Hans Memling Biddende vrouw met haar hond, 1475-1480 Olieverf op paneel, 44,8 x 32 cm Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu
  • Frans Snyders, Keukenstuk met Christus in Emmaus, 1610-1620, Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu
  • Frans Boels, Berglandschap, 1587, Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu

Familiespeurtocht

speurende kinderen.jpgBij deze tentoonstelling hoort een familiespeurtocht. Hiermee heb je alles in handen voor een geslaagd familie-uitje. een handig speurblad met laagdrempelige informatie over de tentoonstelling, vol met leuke zoek-, doe- en kijkopdrachten voor kinderen én (groot-)ouders. Gratis verkrijgbaar in het museum.

Een mooi naslagwerk

publicatieBij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus (NL/EN). Te koop in de museumshop, prijs € 24,95. Een leuk vaderdagcadeau! De museumshop is ook zonder entreekaartje te bezoeken.

Bosch Grand Tour

Logo LosDeze tentoonstelling maakt onderdeel uit van Bosch Grand Tour. Zeven vooraanstaande Brabantse musea presenteren in 2016 een hedendaags tentoonstellingsprogramma rondom Jheronimus Bosch. Laat je inspireren en verrassen tijdens een ontdekkingstocht langs actuele kunst, design en cultuur in 's-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Tilburg.

Plan je bezoek

Boschjaar 2016

Meer Bosch in Het Noordbrabants Museum

Verwacht

Het Verhaal van Brabant

Vincent van Gogh en Jheronimus Bosch